Category: ‘ekonomi’

Åre under Påsken?

mars 20, 2017 Posted by Emma

Jag blir så less på mig själv ibland för jag är så sen att bestämma mig. Det är bara några veckor kvar till påsk och jag vet inte vad jag ska göra. De flesta av mina vänner ska resa till Åre och jag är sugen på att följa med. Problemet är att Åre är sjukt dyrt under påsken. Jag sitter och tittar på pris på lån för att se om det ändå inte går att lösa på något smidigt sätt.

Jag älskar Åre och särskilt under den sena våren är det fantastiskt. Nu var det längesedan jag var där men ser ändå framemot att åka slalom och dricka ”Mora Nisse.” Vet ni vad Mora Nisse är för drink?
Jag kan säga att det är den bästa drinken under vintern och passar särskilt bra i fjällen.

Du kan välja att servera Mora Nisse som shot eller i snygga likör- eller martiniglas. Det är ett superlätt recept. Ni tar en del likör 43 och sedan en del varm blåbärssoppa. Sedan toppar ni med vispad grädde. Musm, ni ser att jag inte kan låta bli att blogga om lite godissaker ändå :)
mora

Arvet till eftervärlden och nuet

juli 21, 2016 Posted by Emma

En sak som jag verkligen tänker ofta på är vår miljö. Vad kan vara viktigare än jorden vi lever på? Jag tycker det är skrämmande att läsa artiklar om hur isbjörnarna svälter till döds, hur städer riskeras att svämmas över och hur sötvattnet blir allt mindre samtidigt som befolkningen ständigt ökar.

Det viktigaste vi kan ge våra barn är ju en brukbar och oförstörd jord. Det gäller att ära livet och alla måste göra något. Som husägare är det mycket du kan göra. Du kan exempelvis se över hur du värmer upp ditt hus, vilket elvatal du använder och hur mycket vatten du förbrukar. Bara en sådan sak som att enbart ha lamporna tänd i det rummet du är gör mycket för miljön.

Det här med olika värmekällor har länge varit en stor bov när det gäller miljöpåverkan. Det var framförallt de fossila bränslena som ställde till det. Fossila bränslen används ännu i dag. Vilket är dumt eftersom det trots allt finns biobränsle att använda sig av. Skillanden mellan biobränsle och fossila bränslen är att biobränslen ständigt förnyas. Fossila bärnslen tar miljontals år för jorden att bilda. Så använder du fossila bränslen eller liknade byt genast. Jorden och dess välbefinnande är det viktigaste vi kan lämna till våra barn.
bbu

Inga M&M i Sverige

juni 10, 2016 Posted by Emma

Jag fortsätter med mina godisinlägg. Har ni sett vad tråkigt att inte M&M:s kommer att få fortsätta sälja i Sverige. Det hela handlar helt enkelt om det lilla m:et som pryder kulorna.

Har de ett stort M så går det bra men anledningen är Marabous chokladkulor som funnits på marknaden längre ser ut på det viset. Det anses som ”plagiat” annars om M&M inte ändrar. Eller plagiat kanske var fel uttryck men enligt en dom så är risken stor att folk inte ser skillnad på godisarna.

Jag gillar både M&M och Marabou. Fast jag inbillar mig att Marabous är nyttigare eftersom de innehåller färre färgämen.
hud

Hur gjorde jag förr?

januari 17, 2016 Posted by Emma

Jag är verkligen så tacksam att jag lever idag. Jag är ett barn av min tid och anpassar mig lätt till ny teknik. Jag förstår inte hur folk kund leva utan mobiltelefon exempelvis?

Det behöver inte handla om en stenåldersuppfinning som telefonen, ta bara en sådan sak som all systemstöd vi har på jobbet. I början av förra året köptes de in ett system från Pronestor och jag har svårt idag att tänka hur urbota dumt systemet vi hade innan var. Jag menar seriöst vi skrev upp vårat namn i en kalender utanför dörren på konferensrummen om vi skulle boka det. Hur stenålders är inte det? Behövde vi låna en tjänstebil så fick vi fråga chefen. Det var verkligen ett ineffektivt och tidskrävande system. Jag har svårt att se tillbaka och fatta att vi verkligen gjorde så.

Det systemet vi har idag är verkligen simpelt. Det är liksom bara att kolla datorn, eller mobilen för den delen. Det syns direkt om ett rum eller bil är ledig. Ni kan ju tänka er hur det var tidigare. Då fick jag boka ett rum typ en månad tidigare för det inte fanns lediga tider. När jag sedan gick förbi rummen var de ofta tomma. Det var sjukdom, VAB eller likande. Folk var duktiga på att skriva upp sig men glömde att ta bort sina namn när det blev inställt. Nu checkar vi ut och in så systemen är alltid uppdaterade.

Hela jobbets schema för planeringsprogram ligger på ett och samma ställe så alla behöriga har tillgång till det. Systemet är så självklart i mitt arbetsliv så jag har så svårt att förstå hur vi klarade av jobbet tidigare. Som jag startade inlägget, jag är glad att jag lever i denna tidsålder. Varför göra det svårt för sig när det går att göra det enkelt?
it

Ett ljus i mörkret!

november 26, 2015 Posted by Emma

Jag är nog inte ensammen om att november månad verkligen fått upp ögonen för ondskan. Terrorn kom närmare hemmet. Det finns människor som upplever bomber varje dag. För att undfly kriget måste de lämna allt de äger, sina kära och ja, faktiskt hela den värld de känner till. Det har tidigare varit omöjligt att komma till Europa utan att riskera livet. Anledningen är Medelhavet.

Inom politiken känns det som allt handlar om pengar. Visst det är en viktig fråga också eftersom svenska välfärden inte får sättas på spel. Däremot är det galet att det finns så många som ser ett sätt att tjäna pengar på folk i kris. Folk är villiga att betala allt de äger och gamar är inte sena att utnyttja det hela.

Därför är det skönt att det finns människor som Emad Zand som lyser upp i mörkret. En som spås bli en av världens främsta ledare men som ändå vill bidra till flyktingkrisen. Han fick ett pris i London om just ledarskap. Läs mer här om det. Nu har han sålt stora delar av sitt företag och satsar dem i sitt projekt Refugee air. Det ska ge flyktingar säkra passager. Jag tycker att de är fantastiskt och att det ger hopp om mänskligheten.
hhda

Stor tacksamhet

oktober 15, 2015 Posted by Emma

När jag öppnar tidningarna inser jag verkligen att jag vunnit på livets lotteri. Jag bor i ett tryggt land och har ett väldigt fint hus. Det känns som hela världen är ett stort kaos för tillfället med miljontals människor på flykt som tvingats lämna sina hem.

Med detta i åtanke är jag otroligt glad och tacksam över mitt liv. Att det är tryggt. Min mormor som är gammal ska exempelvis få flytta till en seniorlägenhet. Hon bor i Malmö och jag vet inte om det fungerar på samma sätt i hela landet. Fast där är det toppen. Landgren säljer nyproducerade lägenheter till seniorer. Med seniorlägenhet menas att de är anpassade för äldre. Det finns exempelvis inga trösklar så det går att gå med rollator. Badrummen är ofta större så att det är lätt att vända sig osv. Det varierar såklart mellan olika boenden. De hjälper även till att ge en gratis husvärdering där hon bor nu.

Det finns liksom service i livets alla skeende och pålitlig sådan. Inga som luras eller narras. Det finns något rötägg såklart med 99,9% går att lita på. De är ofta folk som bara utger sig att vara från hemtjänsten.

Utomlands är de äldre ofta helt beroende av sina barn för att få en dräglig ålderdom. Jag hoppas att det kommer att finnas samma förutsättningar när jag är gammal.
hdhdh

Nu sitter sommardäcken på bilen

april 10, 2015 Posted by Emma

Det brukar talas om aprilväder. Snö, regn, sol och blåst alla fyra årstiderna i en och samma månad. Jag har bestämt att det är vår nu, jag får ändå inte köra med mina dubbdäck efter den 14 april. Jag gissar att jag inte är ensam att byta däck idag eller denna helg. Jag köpte faktiskt ett par nya sommardäck i år. Så tyst det är att köra med dem! det blev ett par Nokian Hakka Blue.
Nokian-Hakka-Blue
Det är så enkelt att välja däck nu sedan EU införde sin märking. på så vid går det att jämföra olika däck. Det är tre saker som är märkta våtgrepp, bränsleekonomi och ljud. Det finns ju många däck som är likvärdiga enlig märkningen men då är det bara att kika i tidningar. Däck är nämligen något som alla större tidningar testar. Sedan finns det ju såklart branschtidningar också. Nokian Hakka Blue blev bäst i test i Aftonbladets undersökning, därav valet!

Vilken månad – inte!

maj 5, 2013 Posted by Emma

Min vårträning fortsätter som vanligt och jag börjar verkligen se en viss skillnad. Min kropp börjar få lite muskler och många av mina vänner säger till och med att jag börjar se riktigt snyggt ut. Hur det är med den saken är svårt att avgöra själv, men visst börjar jag få lite mer definition.

Men min träning är egentligen det enda som varit riktigt positivt som pågått under den gånga månaden. Av någon anledning så lyckades jag nämligen göra av med alldeles för mycket pengar i april och hamnade därmed i en sits där jag var tvungen att ta ett smslån för att klara mig ur situationen. Mikrolån, som denna typ av lån också kallas är ett utmärkt sätt att få in snabba pengar på kontot om man har en räkning som snabbt behöver likvideras. Det enda som krävs är att man är en svensk medborgare som är över 20 år och inte har några betalningsanmärkningar. Men trots att dessa lån är bra är aldrig roligt att stå i skuld till någon.

Anledningen till att jag hamnade i denna knipa under den föregående månad var att jag blev alldeles till mig då vårdagjämningen kom och började gå ut och handla kläder samt träffa vänner. Att vara social och aktiv på detta sätt kostar en massa pengar. Så, ny blir det fiskpinnar och potatismos månaden ut!

Lånade pengar

Lånade pengar