Italienskt avorioris

  • 06 Jul, 2022

Avorioris passar perfekt till flera rätter ur det italienska köket. Det är inte så konstigt med tanke på att det är en italiensk sort, och risets namn betyder elfenben på italienska. Kornen har en glansig vacker yta som kommer från det speciella sätt på vilket riset bereds innan det packas. Det är också riskornets yta som gör att det håller ihop väldigt väl under kokning. Det gör att riset klibbar lite mindre än andra sorter och det passar särskilt väl i viss italiensk mat online medan du med med fördel kan välja en annan sort för andra maträtter.

Avorioris i risotto?

Man kan använda avorioris i risotto, men traditionellt används avoriorisets nära släkting arboriris istället. Anledningen är att man gärna vill ha en risotto krämig, och krämigheten kommer av att riset klibbar. Men med avorio får du alltså en annan konsistens, en konsistens som enligt vissa är att föredra. I det italienska köket används avorioris ofta när man serverar ris som tillbehör. Man brukar då lägga till både färg och konsistens i riset med hjälp av till exempel morötter eller andra grönsaker samt kryddor. Saffran är en krydda som ofta förekommer med ris, och avorioris är inget undantag. Prova att röra ned en påse saffran i ett par portioner avorioris direkt efter kokningen nästa gång du serverar ris.